לאזן את בלוטת התריס – תירואיד
בלוטת התריס קטנה , אבל מאד חשובה לתפקוד גופנו , חוסר איזון תפקוד לא תקין של בלוטת התריס עלול להוציא את מערכות הגוף מאיזון.
בלוטת התריס/ בלוטת התירואיד אמורה לפעול באופן רציף כל הזמן, אולם במהלך החיים עלולות להיווצר הפרעות שונות לתפקודה. הפרעות בבלוטת התריס הן תופעות הנפוצות בעיקר בקרב נשים, ועל פי נתונים שונים, כ-15% מהנשים סובלות מהפרעות בבלוטה בעוד רק 3% אחוזים מהגברים סובלים מבעיות אלה.
בלוטת התריס הממוקמת בבסיס הצוואר, מתחת לגרוגרת. צורתה כשל פרפר (ראו איור מצורף) והיא מחולקת לשתי אונות.
כדי להבין את המשמעות והחשיבות שלה דמו אותה לסוג של מנוע שזקוק לדלק. אותו דלק הוא הורמוני בלוטת התריס המיוצרים בה כאשר אחד המרכיבים המשמעותיים לייצור אותו “דלק” הוא היוד.
את היוד אנו צורכים מהמזון – אצות, פירות ים, דגים, מים שאינם מותפלים, חלב, מלח מיודד וכו’. בלוטת התריס למעשה מוציאה את היוד מזרם הדם ומשתמשת בו כדי לייצר תירוקסין (T4) המכיל 4 אטומי יוד וטריודותירונין (T3) המכיל 3 אטומי יוד.
למעשה מה שיוצא מבלוטת התריס הוא ה T4 שעובר המרה לטריודותירונין – T3 (מוסר אטום אחד של יוד) והוא יגיע לאיברים אותם הוא משמש יותר מ-T4 (כמו הכבד, הכליות הזקוקים ל-T3 יותר מאשר ל-T4).
המעבר מהיוד המגיע מהמזון, אל בלוטת התריס, וממנה אל הגוף – חשוב ביותר אך לא פחות חשוב הוא הקצב והוא זה המשפיע על קצב חילוף החומרים בגוף, כאשר “חילוף חומרים” משמעותו – לא רק מערכת העיכול אלא רוב מערכות הגוף..
גרין הופ – יוד וחומצה פולית – למידע מלא כנס/י לקישור
בעיות נפוצות בבלוטת התריס
הפרעות בבלוטת התריס הן פעילות יתר ותת פעילות של הבלוטה, כאשר פעילות יתר תגרום לעודף ייצור של הורמונים, ואילו תת פעילות תגרום לחוסר בהורמונים.
תת פעילות תהיה בדרך כלל תוצאה של מחלות כרוניות קשות המשבשות את המרת ההורמונים, במצבים של השמנה או חוסר אכילה, עקב חוסר שינה ובמצבים נוספים בהם הגוף מצוי תחת לחץ. תת פעילות קשה יחסית לאבחן, כיוון שהיא לא תמיד תתבטא בבדיקת דם. פעילות יתר לעומת זאת תאובחן על ידי בדיקת דם, וסימפטומים שונים כמו דופק מהיר, רגישות לחום, הזעה מופרזת וירידה במשקל עשויים להעיד על הבעיה.
בלוטת התריס – תת-פעילות
רשימה חלקית של סימפטומים:
צרבת , אלרגיות , תחושת לחץ , נימול ,עלייה בכולסטרול , שינויים בזרימת דם היקפית, שינויים בפעילות מעיים וקיבה, עור יבש , עייפות , כאבי ראש , מיגרנה, שינוי במצבי רוח , כאבי שרירים, הרגשת חנק / גוש בגרון , שינויים במשקל , שינה., דפיקות לב , פיברומיאלגיה ועוד…
בלוטת תריס – יתר פעילות
רשימה חלקית של סימפטומים:
אי סבילות לחום, הזעה, שינויים במשקל , אי שקט, עצבנות , דופק מהיר, (במחלת גרייבס) , הפרעות שינה, טכיקרדיה, עיניים נפוחות ואדומות, הפרעות מחזור חודשי , פיברומיאלגיה ,כאבי מפרקים ועוד……
כאשר רמות ה-TSH עולות או יורדות?
כאשר רמות ה-TSH גבוהות – המשמעות היא שישנה דרישה גבוהה לאותם הורמונים כי אין לבלוטה מספיק מהם ולכן ה”דרישה” גוברת. מצב כזה יוביל ל”תת פעילות של בלוטת התריס“.
הסיבות העיקריות ל-TSH גבוה:
- מחסור ביוד – כאשר הגוף אינו מקבל מספיק יוד דרך התזונה.
- מחלה אוטואימונית (השימוטו) – הנגרמת בשל תגובה חיסונית לא תקינה בה הגוף מייצר נוגדנים התוקפים את הבלוטה.
- גידולים על הבלוטה המשבשים את פעילותה.
מה קורה כאשר ה-TSH נמוך?
הבלוטה למעשה מתעלמת מהעובדה שאין צורך בייצור הורמונים וממשיכה לדרוש ממנה לייצר עוד. מצב כזה הינו מצב של “יתר פעילות של בלוטת התריס“. מה הגורמים לTSH נמוך/ יתר פעילות של בלוטת התריס:
- צריכה עודפת של יוד.
- גידולים על הבלוטה המשבשים את פעילותה.
כיצד מאזנים פעילות בלוטת התריס?
- שינוי תזונתי.
- רפואה קונבנציונלית – לרוב יציע רופא המשפחה נטילת כדורי מרשם לאיזון בלוטת התריס (אלטרוקסין, יוטירקס וכו’) במינון המתאים למצב הבלוטה. כדאי לדעת שכדורים אלו מייצרים מצב מלאכותי בו הבלוטה מאוזנת אך הם אינם פותרים את בעיית השורש ולכן לא מתאימים לכל המקרים.
- תוספי תזונה –המסייעים לאיזון בלוטת התריס ומותאמים לי הצורך למצב תת פעילות ו/או יתר פעילות בנוסף נשלב בטיפול קצובה היומית המומלצת של יוד טבעי. חשוב להדגיש שבמידה ונוטלים תרופות מרשם אסור ליטול תוספים טבעיים המכילים יוד!
- רפואה משלימה – הבוחנת את הגוף והנפש בראייה יותר הוליסטית. תזונה, אורח החיים – ומציעה טיפול הוליסטי (תוספי תזונה, צמחי מרפא, תזונה מותאמת, שינוי הרגלי חיים וכו’).
נשים, גברים ובלוטת התריס
נשים מועדות יותר למצבים של חוסר איזון בפעילות של הבלוטה בשל מורכבות המערכת ההורמונלית. השינויים ההורמונליים של הנשים לאורך שלבי החיים עלולים לייצר מצבים של תת או יתר פעילות בשכיחות גבוהה יותר מאשר גברים.
נשים רבות חוות מצבי תת או יתר פעילות סביב הכניסה להריון ולאחר הלידה כאשר המערכת ההורמונלית חווה שינויים משמעותיים ולכן כחלק מהבדיקות לפני ובמהלך ההריון כדאי לבדוק גם את תפקוד הבלוטה.
לסיכום
קצב חילוף החומרים בגוף יואץ והתסמינים לכך יהיו ערנות יתר, חילוף חומרים מוגבר, ירידה במשקל (גם ללא שינוי תזונתי), דופק מהיר,עיניים בולטות, נדודי שינה, הזעת יתר.
כמובן שבמידה והנכם סובלים מתסמינים המוזכרים למעלה, כדאי להתחיל בבדיקות דם הכוללות בדיקות לתפקוד בלוטת התריס (TSH). ניתן לבקש מהרופא גם בדיקות לרמת ה-T3 וה-T4. לאחר בירור מול רופא, רצוי אנדוקרינולוג המתמחה בבלוטת התריס, ובהתאם לתוצאות הבדיקה יהיו .
בגישתי הטיפולית ברפואה משלימה ומשלבת אבצע תשאול ואבחון נוסף לברר את אורח חיי המטופל ומזה נלמד על אופי פעולותו , אתייחס להיסטוריה רפואית , לתוצאת בדיקת TSH’ T3 FREE ‘ T4 FREE ולאחר מכן אציע למטופל מסר חלופות שלדעתי מתאימות לאורח חייו ושיביאו לאיזון בלוטת התריס.
** אין לדחות את צורך בבאיזון בלוטת התריס ***
רוצה לאזן את בלוטת התריס בדרך שך רפואה משלימה / משלבת
זה הזמן להתקשר / לשלוח הודעה
להתייעצות בנושאי רפואה משלבת, וסיוע בבחירת מוצרים או קבלת מידע נוסף שלחו הודעה בוואטסאפ
* הפוסט נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה.
בברכת בריאות איתנה
יוסף רחמים (Ph.d) המטפל שלך ובשבילך